Hardtsparkende håndballtrening

 

Hundvågs J-15 er et av flere lag som trener kampsport for å bli tøffere i forsvar, og for å hindre skader.

Av Jakob Priésner

Gymskoene er byttet ut med vanlige sokker, og håndballene er erstattet av fem kilos tunge medisinballer. I stedet for å tenke formasjoner og samspill skal 15-åringene konsentrere seg om å henge med på litt uvante koordineringsøvelser. Det er absolutt ikke håndball, men smilene og entusiasmen viser at Hundvågs J-15-lag ser frem til treningen. – Det er steinkjekt, men også sinnsykt tøft. Jeg kjenner at jeg får ut frustrasjon og smiler alltid etter disse treningene, forteller Ingrid Meling Nilsen.

90-talls techno dundrer ut av høytalerne, og instruktør Hanne Worsøe viser hva jentene skal gjøre. Hun kan fortelle at pågangen fra idrettslag, som ønsker alternativ trening, er blitt mye større i år enn tidligere.
– Jeg tror lagidretter begynner å se verdien av å trene litt annerledes. Det begynte med at idrettslagene i nærheten kom, og så har kanskje de andre hørt om det, og så baller det på seg. Før kom idrettslagene først og fremst for å ha teambuilding, men nå vil de komme flere ganger for å trene, sier Worsøe.

Begrense skader
Jentene fra Hundvåg trener fire ganger i uken. Tre av disse er inne i hall, men på grunn av stor pågang av flere lag må den siste treningen foregå ute. Når de er inne fokuserer de på håndballtekniske øvelser, mens det går mest i kondisjon, styrke og skadeforebyggende øvelser i uteøkten.
– Håndballspillere ned i 14-årsalderen kan ha kneproblemer, det kan være på grunn av ensformig trening på hardt underlag. Derfor må hall- og lagidretter fokusere på å forebygge belastningsskader, sier lagets oppmann, Gro Hustvedt.
Spillerne tror at den alternative treningen virker.
– Det er i hvert fall ingen som er blitt skadet etter vi begynte å trene her, men det var noen som var skadet fra før av, sier Kristine Bjørnøy.

Vilje til å slåss
Selv om skadeforebyggende arbeid kanskje er hovedmålet ved å trene alternativt, så er det også et ønske om at de skal bli bedre håndballspillere. Blant annet ved at de blir tøffere.
– Trenerne ønsker at vi skal bli mer aggressive i forsvar, og da må vi tørre å komme opp i motspillerne, sier Meling Nilsen.
Spillerne ser at det å slå på en pute ikke nødvendigvis gjør dem flinkere til å kaste en håndball, men de tror de kan bli flinkere til å konsentrere seg under øvelser.
– Her merker vi at slagene må utføres ordentlig. Man får ingenting ut av et slag om vi ikke fullfører skikkelig, sier Bjørnøy.

Vil tilbake
Jentene er slitne, men smiler og er tydelig fornøyd etter vel gjennomført økt. De er ferdig med øktene de skal ha på Kampsportinstituttet. Hvorvidt de kommer tilbake er et økonomisk spørsmål. Til nå har de brukt overskudd fra innebetalinger av turneringer og oppsparte midler, men om de skal ha flere timer må de samle inn mer penger. Det er jentene villig til å gjøre. De nye impulsene har gitt mersmak, men de tror ikke at det er noen som melder overgang til kampsport av den grunn.
– Vi har spilt siden vi var små, og har mye glede av håndball. Jeg tror derfor ikke det er noen som kommer til å slutte med håndball, det er den sporten vi brenner for, sier Meling Nilsen.

Hentet fra en reportasje i Stavanger Aftenblad onsdag 21.des.2011.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.